Slazení bez cukru: 6 chutných alternativ běžného cukru

Dobré zprávy pro všechny mlsouny! Zříci se cukru neznamená automaticky vzdát se sladkostí. V dnešní době existuje velké množství alternativ běžného cukru. Některé z nich bychom Vám proto rádi představili.

Agávový sirup 

Agávový sirup se získává ze šťávy agáve. Po odebrání se přefiltruje a zahřeje. Jednoduchý cukr, jenž vznikne, se následně zahustí do podoby sirupu. Vzhledem agávový sirup připomíná med, může být ale rovněž bezbarvý. Konzistence je o něco řidší, než je tomu u medu.

Sirup má přibližně o čtvrtinu méně kalorií než cukr, ale je téměř stejně sladký. Navíc obsahuje minerální látky, vitaminy a sekundární metabolity, jež působí jako ochrana proti parazitům a nemocem). Agávový sirup je také vhodný pro vegany a dá se použít ke slazení nápojů, sladkých jídel a müsli.

Javorový sirup 

Další sladidlo sirupového typu je javorový sirup. Získává se z tzv. cukrového javoru. Stromy se navrtávají a šťáva získaná při tomto procesu je následně několikrát přivedena k varu.

Podle stupně (C) nebo (A) má javorový sirup méně či více vlastní chuti. Toto typické aroma je bohužel také zodpovědné za to, že se javorový sirup nehodí ke každému pokrmu. S oblibou bývá ale používán v koláčích, marmeládách, na wafle a palačinky. Také jako sladidlo do marinád nebo omáček chutná javorový sirup skvěle.

Javorový sirup se řadí mezi intenzivní sladidla, neobsahuje však tolik fruktózy jako např. agávový sirup. Za to však obsahuje kromě cukru také železo, vápník, draslík, fosfor a bílkoviny.

Březový cukr 

Březový cukr se tradičně vyrábí z vláken březové kůry. Dřevěný cukr (xylóza) je pak dále zpracován do podoby xylitu. Náhražky cukru je však možné získat i z kukuřičných klasů a ostatních rostlin.

Sladkost a vzhled březového cukru a cukru normálního se vůbec neodlišují. Podstatný rozdíl je však v tom, že březový cukr obsahuje méně než polovinu kalorií než běžná varianta cukru. Navíc by měl být dokonce lepší i pro zuby. Proto je xylit obsažený i ve žvýkačkách nebo zubní pastě.

Březový cukr nemá žádnou pachuť a může se používat v poměru 1:1 k běžnému cukru. Dá se jednoduše použít především ke slazení nápojů, do pečení nebo müsli. Jedinou výjimku tvoří kynuté těsto – to totiž s použitím březového cukru nevzejde.

Med 

Med je dvakrát tolik sladký co cukr. Proto byste se měli při slazení touto variantou držet trochu zpátky. Z pohledu výživových hodnot ale tento přírodní produkt znovu boduje. Obsahuje vitamin B a C, vápník, železo, hořčík a draslík.

Med chutná skvěle ke snídani na chléb, toust, palačinky nebo wafle. Dá se použít ale také jako sladidlo do čaje, dezertů nebo salátových dresinků. Při pečení je nutné postupovat ostražitě, protože med je sladší než cukr a obsahuje vodu.

 

Manukový med: Zvláštní forma medu 

Med z manuky (balmín metlatý) je zvláštní formou medu. Alespoň dle názoru Maori, prapůvodních obyvatel Nového Zélandu. V jejich vlasti je manuka považována za přírodní léčivo a používá se k dezinfekci ran a zanícených míst, jakož i při nachlazení a ostatních infekcích. Na rozdíl od ostatních druhů obsahuje manukový med methylglyoxal. Ten by měl působit antibakteriálním účinkem.

Díky svému jedinečnému aromatu se manukový med používá také jako pomazánka na chléb, do müsli nebo do smoothies. Jeho chuť je hořko-sladká.

Kokosový cukr 

Kokosový cukr se získává z nektaru poupat kokosové palmy. Nektar se přivede k varu nebo se zpracovává při nižší teplotě ve vakuovém parném vařiči. Tím vznikají kokosové krystaly.

Zvláštní na této alternativě je její nízký glykemický index, což je zajímavá informace především pro diabetiky. Navíc je bohatý na živiny a obsahuje draslík, měď, hořčík, zinek, železo, bór a síru.

Další výhodou kokosového cukru je, že se dá používat v poměru 1:1 k běžnému cukru. Tím odpadá otravné přepočítávání při pečení. A jak vlastně chutná? Nechutná (jak by se dalo předpokládat) po kokosu, ale má intenzivní karamelovou chuť.

Třtinový cukr 

Třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny a chutná po karamelu. Na rozdíl od běžného cukru neprochází procesem rafinace. Minerální látky a stopové prvky zůstávají tedy díky jeho přírodnímu zpracování obsaženy.

Sladkost třtinového cukru se sice s normálním cukrem nedá srovnávat, zato ale chuť třtinového cukru vynikne obzvláště dobře v mléčné rýži, kávě nebo čaji.

A jaké zkušenosti máte s alternativami běžného cukru Vy? 

 

Doporučujeme:

161 4

dmBio

Agávový sirup, 250 ml

více informací k produktu

dmBio

Lesní med, 350 g

více informací k produktu

dmBio

Třtinový cukr, 1 kg

více informací k produktu

dmBio

Lipový med, 275 g

více informací k produktu

dmBio

Jemný květový luční med, 500 g

více informací k produktu

dmBio

Květový med, 275 g

více informací k produktu

dmBio

Přírodní třtinový cukr, 500 g

více informací k produktu

dmBio

Cukr z kokosového květu, 250 g

více informací k produktu

dmBio

Akáciový med, 275 g

více informací k produktu

dmBio

Javorový sirup A, 250 ml

více informací k produktu

dmBio

Javorový sirup C, 375 ml

více informací k produktu